OKJ bizonyítványt kapok?

Igen. Sikeres vizsga esetén államilag elismert OKJ bizonyítványt adunk ki.

Jelentkezhetek a tanfolyamra, ha már elindult?

Igen, van lehetőség a későbbi becsatlakozásra, ebben tanáraink, és tankönyveink is segítséget nyújtanak. Igény szerint biztosítjuk az előzetes tudásszint felmérését is.

Ingyenes az első és második szakképzés?

A hatályos szakképzési törvény (2011. évi CLXXXVII. törvény) alapján az iskolarendszerben megszerzett első és második OKJ szakképzés ingyenes. Intézményünk nem szervez iskolai rendszerű képzést, így nincs lehetőségünk ingyenesen szervezni a tanfolyamokat.

Az iskolarendszerű képzésben a képzési napok hetente több alkalommal, hétköznapokon vannak, és adott esetben több évig tartanak. Nálunk a munkaidőhöz igazítottan hétvégén történik az oktatás és lehetőség van néhány hónap alatt szakmát szerezni.

Diákigazolványt igényelhetek?

Nem. A kínálatunkban található képzések iskolarendszeren kívül végezhetők, ezért diákigazolványt nem tudunk kiállítani.

Szükséges egészségügyi alkalmassági igazolás a tanfolyamra?

Igen, az egészségügyi vizsgálat minden esetben szükséges, melyet kizárólag foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely állíthat ki.  Lehetőség van ezt iskolaorvosunknál kérni 3000,-Ft ellenében, aki az oktatási helyszínen elvégzi a szükséges vizsgálatokat.

Kérhetek előzetes tudásszintfelmérést?

Igen. A felnőttképzési törvény lehetővé teszi, hogy a dokumentumokkal nem igazolható tudást, gyakorlati ismereteket egy felmérő keretében igazolja és így lerövidítheti a tanfolyamra járás időtartamát. Ha évek óta a szakmában dolgozik, de nincs végzettsége róla, lehetősége van megmutatni korábban elsajátított tudását, így felmentést kaphat az oktatások egy része alól.

Az iskola biztosítja a tananyagot?

Igen. A tananyagot a központi tételsorok és az SZVK-ban meghatározott követelmények alapján állítjuk össze, minden tételt külön kidolgozva. A kidolgozott tételeket tankönyvek formájában ingyenesen adjuk, hogy könnyebbé tegyük a felkészülést.

A képzési díjat fizetheti a munkahely vagy más költségviselő?

Igen. Ebben az esetben kérjük előre jelezni, milyen cégnévre és címre állítsuk ki a számlát. Utalás esetén a munkahely vagy más költségviselő bankszámlájáról kell, hogy érkezzen az összeg.

Nehéz a tananyag? Szigorúak a tanárok?

Nem. Saját szerkesztésű tankönyveinket törekszünk úgy felépíteni, hogy egyszerű és hatékony legyen a tanulás. Az oktatás során végig szem előtt tartjuk, hogy olyan ismereteket adjunk át, amelyet a vizsgán és az életben is magabiztosan hasznosíthatnak. Tanáraink szívesen segítenek a tananyaggal kapcsolatban, bátran lehet kérdezni tőlük.

Képzés esetén tudnak-e segíteni gyakorlati hely keresésében?

Igen. Ilyen esetben kérjük, vegye fel a kapcsolatot oktatásszervezőinkkel.

Mennyi gyakorlatot kell teljesíteni?

Élelmiszer,- vegyi áru eladó tanfolyamnál 168 tanóra – azaz 16 nap 8 órában
Műszakicikk eladó tanfolyamnál 126 tanóra – azaz 12 nap 8 órában
Boltvezető tanfolyamnál tantermi gyakorlat van
Szociális gondozó és ápoló tanfolyamnál 400 tanóra – azaz 38 nap 8 órában

A gyakorlati oktatásnál is van lehetőség az előzetesen megszerzett tudás beszámítására, mely lerövidítheti a gyakorlati oktatás időtartamát.

A gyakorlat eltölthető a meglévő munkahelyen, amennyiben az megfelel az előírásoknak.

Meg lehet szervezni saját részre a gyakorlatot munkahely vagy ismeretség alapján?

Igen, ha az megfelel a jogszabályban előírtaknak.  Ilyen esetben együttműködési megállapodást kötünk az adott gyakorlati hellyel, mely a jelenléti ív alapján állítja ki az igazolást a gyakorlat eltöltéséről.

Van lehetőség részletfizetésre?

Igen.  Minden képzés esetén biztosítjuk a kamatmentes részletfizetési lehetőséget, ütemezését a felnőttképzési szerződésben rögzítjük. Amennyiben ezzel kapcsolatban problémája merül fel,  kérjük jelezze az oktatásszervező felé a mielőbbi rugalmas megoldás érdekében.

Mikor és hogyan igényelhetek Europass bizonyítványt?

A sikeres OKJ vizsga napjától kezdve bármikor, akár évekkel később is.

Az EUROPASS bizonyítvány-kiegészítőt a vizsgaszervező intézmény, a Debreceni Vizsgaközpont Kft. adhatja ki, a levizsgázott résztvevő kérésére. A bizonyítvány kiállításának díja a mindenkori minimálbér 5%-a, így 2018-ban Ez az összeg egy idegen nyelvű Europass bizonyítvány-kiegészítő eljárási költségeire vonatkozik és nem tartalmazza a postaköltséget. Egy OKJ-s szakképesítés esetében, ha a kérelmező több idegen nyelven is kéri, ez az összeg nyelvenként kérhető. Több OKJ-s szakképesítés esetében szakképesítésenként is meg kell téríteni a díjat.

Europass bizonyítvány kérelmezéséhez a Debreceni Vizsgaközponttal szükséges felvenni a kapcsolatot  a www.vizsgakozpontkft.hu   oldalon vagy telefonon a + 36 20 398 6754 számon.

Jelentezhetek ha még nem vagyok 18 éves?

A tanköteles kort, azaz 16 életévet betöltött fiatal már jelentkezhet tanfolyamra az adott tanév befejezését követően, de ebben az esetben a szülő/gondviselő aláírása is szükséges a felnőttképzési szerződésre. Mivel azonban a szakképzési törvény előírása szerint komplex szakmai vizsgát (OKJ vizsgát) kiskorú személy kizárólag iskolarendszerű szakképzés keretében tehet, kivéve, ha az adott szakképesítés kizárólag iskolarendszeren kívüli szakképzésben szerezhető meg, kérjük, ilyen esetben mindenképpen kérje segítségünket!